Termoelèctrica

Termoelèctrica

Les plantes termoeléctricas es basen en la concentració dels llamps solars sobre un fluid. Quan aquest fluid arriba a el grau d'ebullició, el vapor que genera s'usa per a moure una turbina i aquesta posteriorment genera electricitat.

Su navegador no soporta o no tiene activado Flash y no puede interactuar con la infografia.
Termoelèctrica

Termoelèctrica

La tecnologia termoeléctrica treballa sota temperatures molt elevades. Els col·lectors plans no són suficient, ja que a temperatures altes baixen considerablement el seu rendiment. Per a generar energia termoeléctrica s'usen altres dispositius que permeten concentrar la radiació i aprofitar al màxim la calor generada pel sol. No es tracta d'una tecnologia en investigació; la seva eficàcia està més que comprovada, encara que els seus costos d'instal·lació, superiors als d'una central tèrmica convencional (basada en la combustió), està frenant la seva expansió a nivell comercial.

Tipus d'aplicacions en Termoelèctrica

Col·lectors cilíndric-parabòlics

Aquesta formada per miralls còncaus corbats en forma de canal que concentren la seva radiació sobre una canonada que transporta oli que arriba a altes temperatures. El seu caràcter de cicle combinat amb combustió de gas les fa més productives.


Planta amb receptor central

Aquesta instal·lació consta d'un camp de heliòstats que segueixen automàticament al Sol i orienten el llamp cap a un receptor situat sobre una torre.


Tipos de concentración solar

S'han desenvolupat tres sistemes distints que ens permeten concentrar l'energia del sol per a generar electricitat:

Concentradors cilindrico-parabolicos: miralls còncaus (corbats en forma de canal) que concentren la seva radiació sobre una canonada que transporta oli que arriba a altes temperatures. El seu caràcter de cicle combinat amb combustió de gas les fa més productives.

Receptor central en torre: un camp de heliòstats que segueixen automaticamente al Sol i orienten el llamp cap a un receptor situat sobre una torre. La potència de la central va de 10 a 200 MW.

Discos parabòlics: molt poc freqüent. Tenen forma d'antena parabòlica i la seva potència bec oscil·la entre els 5 i 25 KW. Es troba encara en fase d'investigació.

Energia solar tèrmica de baixa i alta temperatura És important diferenciar entre els col·lectors plans o els tubs de buit, denominats "de baixa temperatura", i els col·lectors parabòlics de concentració (CPC), denominats "d'alta temperatura". El qualificatiu de "baixa temperatura" no indica que la seva temperatura sigui insuficient, sinó que el seu rendiment és el convenient per als sistemes de calefacció que habitualment s'usen en les vivendas.

Els col·lectors d'alta temperatura, per contra, sí necessiten arribar a temperatures superiors a l'ebullició doncs són usats de forma industrial en centrals dedicades exclusivament a la generació d'electricitat mitjançant l'energia solar tèrmica.

Situació actual de la energía termoeléctrica

Aquesta tecnologiá ja ha estat provada i confirmada com una de les més prometedores en el futur, només falta la inversió per a produir grans quantitats d'electricitat. L'única limitació és geogràfica doncs, lògicament, la seva productivitat aquesta en funció de la seva latitud i de la climatologia als quals estan sotmeses, pel que les regions on el seu futur es presenta més prometedor és en la zona sud-oest d'I.I.O.O., Amèrica Central i del Sud, Àfrica, Orient Pròxim, l'Europa Mediterrània, Iran, Pakistan, i les regions desérticas de la Índia, la Federació Russa, Xina i Austràlia. Espanya és per extensió i latitud, el país europeu amb més potencial quant a energia termoeléctrica es refereix. Des de Greenpeace s'afirma que l'explotació de menys del 1% del potencial solar tèrmic mundial seria suficient per a estabilitzar el clima mundial mitjançant reduccions massives del CO2.

Les centrals de torre i els col·lectors cilindroparabólicos estan destinats a ser usats en projectes de gran grandària connectats a xarxa amb capacitat de 10 a 200 MW. Els discos parabòlics al ser modulars es poden usar en petites i grans instal·lacions.

 

boletin de noticias

Apunti's al nostre butlletí de noticies News Soliclima

Idiomes
Segueix-nos