Geotèrmica

Geotèrmica

La geotermia o energia geotèrmica és la calor generada per la Terra, que pot ser aprofitat per a la calefacció de les nostres cases i per als processos de les nostres indústries.

Ús d'aigües subterrànies

L'intercanvi de calor amb aigües freáticas com font de calor també ens aporta una temperatura constant. Aquest sistema es denomina de llaç obert i, a diferència dels altres dos, no circula sempre el mateix fluid per l'interior del llaç.

S'usa l'aigua d'un pou com fluid per a absorbir o cedir calor al sistema i, després de la seva utilització, de retorna un pou per a efluvis situat a no més de 10 m de l'anterior i en el mateix sentit del flux de la capa freática.  

Geotermia mediante aguas freáticasAquesta instal·lació consisteix en pals de formigó o murs cortina enterrats a gran profunditat i recobertsrecobrits amb tubs de plàstic. Aquests porten aigua com mitjà conductor, aprofiten la calor o el fred de la terra. L'aigua freda s'escalfa en els pilotis energètics mitjançant geotermia.

L'aigua calenta escalfa l'edifici amb l'auxili d'una bomba tèrmica interconnectada. A l'estiu, aquest sistema pot emprar-se per a una refrigeració suau mitjançant una senzilla inversió.

L'energia geotérmica pot ser utilitzada per a fins tèrmiques i també elèctrics L'aprofitament tèrmic té diferents usos:

- Balnearis i piscines climatizadas. Són els inicis de l'energia geotérmica. Va aparèixer en l'antiga Roma amb les seves famoses termes, situades prop de deus d'aigua calenta o termals.

- Calefacció i aigua calenta sanitària. Els aqüífers per a aquests usos van dels 30°C als 150°C . Islàndia, el país amb major activitat geotérmica del món, i el 99% dels habitatges utilitzen l'energia geotérmica amb aquesta finalitat.

- Agricultura. Són molts els hivernacles que usen aigües calentes procedents d'aqüífers per a escalfar el sòl de les seves instal·lacions i avançar així les collites.

- Acuicultura. Califòrnia, acull prop d'una dotzena de piscifactorías que des de fa anys empren fluids geotérmicos per a controlar la temperatura de les seves aigües. Això permet escurçar els períodes de maduració de la producció o obtenir collites d'hivern que serien d'una altra manera impossibles.

- Usos industrials. Aquelles indústries que no exigeixen temperatures molt altes també la usen. L'energia geotermica és usada en l'assecat de teixits en indústries tèxtils(Japó) i en la indústria del tintat(Xina).

- Assecat de paviments. En algunes ciutats l'energia geotérmica és emprada per a evitar la formació de plaques de gel en els paviments. S'usen canonades enterrades arran de terra per les quals circulen aigua calenta o vapor.

Idiomes
Segueix-nos